Over De Blauwe Zaal

Paardenpension

In De Blauwe Zaal staan paard en ruiter centraal. De prachtige ligging en uitgebreide faciliteiten maken van De Blauwe Zaal een paradijs voor ruiter en paard. In samenwerking met de ruiterclub organiseren we tal van rijlessen, wandelingen, paardenkampen, cycli, en andere activiteiten.

Lees meer

Clubhuis

De charmante clubhuis met zonovergoten terras is the place to be voor paardenliefhebbers, wandelaars en wielertoeristen.

Wijngaard

Op de site van de Blauwe Zaal bevindt zich één van de wijngaarden van Mérula. Wijnhuis Mérula vindt haar roots in en rond Oostkamp en produceert sinds 2010 enkele heerlijke lokale wijnen. De wijngaard in De Blauwe Zaal is ongeveer 5 hectare groot en telt zo’n 26.400 wijnstokken. 

Uiteraard is er ook de mogelijkheid om Mérula zelf te ontdekken: de wijn is verkrijgbaar in de bar en in gekoelde automaten op het domein.

Ontdek Mérula

Een hoeve met een rijk verleden

De Blauwe Zaal kent een eeuwenlange geschiedenis. De hoeve heette oorspronkelijk ‘Goed Zevensterre’. Onder die naam vind je het bijvoorbeeld terug op grote kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus  uit 1571. Wanneer weten we niet, maar de hoeve werd op een bepaald moment herdoopt tot Blauw Huys. Om het onderscheid te maken met een gelijknamige nederzetting in Sint-Kruis, onderging de hoeve nog eens een naamsverandering en kreeg het de huidige naam: Blauwe Zaal.

Sinds 1972 is De Blauwe Zaal de thuishaven van Ruitersclub Sint-Hubert. Vandaag is De Blauwe Zaal uitgegroeid tot een referentie op vlak van paardensport in de regio.

Lees meer over de geschiedenis van de hoeve in deze verhandeling van de Heemkundige Kring St Maurits.

Download de verhandeling